Home
Loki
Vene ja varusteet
Linkit
Projekti

s/y Panthera
Lokikirja 2011

Loki 2012
Loki 201323.10.2011
Purjehduskausi jäi lyhyeksi ja päättyi meidänkin osalta tänään, kun Panthera nousi ylos talviteloilleen.
Nyt katoksen teko ja normaalit syys-huollot, öljyjen vaihdot, klykoolit koneeseen ja septiin.
Ja sitten alkaa taas rakentaminen, jotta saisi ensi kevääksi hieman valmiimmaksi. Rakennusprojektiin koitetaan päivittää tulevia töitä...

30.9-5.10.2011
pe 30.9 Kryssien reippaassa länsituulessa  kohti Suomenlinnaa, joka suureksi hämmästykseksi oli klo 19 pintaan aivan täynnä.
Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi Katajanokan vierassatama, joka osoittautui sikakalliiksi 42 euroa /yö. No kerran elämässä... ja ökyveneiden joukossa.
La 1.10 Lähteelään mentiin jo hieman varauksella, mutta mahduttiinhan me laiturin päähän.
Su 2-3.10 Elisaari osoittautuikin jo tyhjäksi. Sunnuntai oltiin aivan yksin koko satamassa ja syväyskin oli riittävä kaislikon keskellä.
Ti 4.10 Lähteeläkin oli jo tyhjentynyt ja tultiin tyhjään satamaan Porkkalanselän möyhennyksen päätteeksi. Sähkötkin saatiin puhelinsoitolla.


Lähteelän laiturin kupeessa ui Suomen oloissa isoja meduusoja paljon

Ke 5.10 Vuosaareen reippaassa länsituulessa ja melkoisessa möyhennyksessä koko päivän, mutta todella aurinkoisessa ja lämpimässä säässä. Purjehdus on todella rentouttavaa... vaikka pari seuraavaa päivää niska olikin täysin jumissa.
Loki 453 mailia


27.9.2011

Emman ja Nikon ensipurjehdus -toiveena oli ollut, että tuulisi riittävästi ja taisihan tuo toteutua.20-22.9.2011
Pirttisaareen
Lahosta laiturista ei ollut jäjellä kuin rauniot ja pari lankun mittaa toista reunaa ja uudet lankut pinossa laiturin vieressä.
Pari päivää ulkoillen, sienestäen ja vain rentoutuen teki todella hyvää, sillä edelleen tuo kesän hullu rakentaminen tuntuu joka paikassa.


Pirttisaari


la 3.9.2011 - ma 12.9.2011
3.9 Lähtö kohti itää.
Ensimmäinen yö Emäsalon itäpuolella Norholmenissa ankkurissa pienen laiturintyngän päässä (partiolaisten satamakirja kohde 100 -ohjattu reitti melkoisen kivikon kautta kaiun näyttöä seuraten, turvallisempi reitti löytyy pohjoispuolelta)
Aamulla ankkuria nostaessa ketjuohjain irtosi ankkurivinssistä. Lähempi tarkastelu osoitti, että toinen kiinnityspultti oli katkennut vinssin runkoon ja pultinkanta sekä prikka liimattu epoxilla päälle, jotta se näyttäisi ehjältä. Vinssi oli ostettu  uutena Lauttasaaresta isosta venetarvikeliikkeestä... että näin taas tällä kertaa. Eli olemme loppumatkan (luultavammin loppu syksyn) ilman ankkuria, mikä rajoittaa satamapaikkoja.


Norholmen

4.9 Loviisan edustalle Orrengrundin luotsiaseman aallonmurtajan reunalle kiinni. Syvyyttä 2,0 metriä aivan aallonmurtajan suulla, peremmälle ei ollut asiaa. Hieman arvaillen saako saarelle tulla vai ei, mutta kukaan ei tullut kyselemään mitään. Saarella toimii edelleen luotsiasema.
5.9 Kotkan Sapokkaan yhdellä halssilla purjehtien, sukulaisia satamavierailulla.
6.9 Vastatuuli 12m/s koko päivän ja juuri kun olimme päättäneet jäädä toiseksi päiväksi Sapokkaan, lakkasi masto humisemasta ja keula alkoi kolkuttaa laituriin, pää luukusta ulos ja tuuli oli kääntynyt parissa minuutissa 90 astetta ja tyyntynyt puoleen. Vei vartin, kun köydet oli irti ja keula kohti Haminaa, jossa veneellä vieraili sukulaisia ja ystäviä -hei, tämähän on melkein laiva:-)

Anni "ruorimiehenä" Haminan satamassa

8.9 Vesisateessa Klamilaan, pääasiassa koneella ajaen tyynessä kelissä. Satamaisäntä oli Kyproksella, joten saunaan ei päästy, mutta sähköä ja vettä saatiin. Laivalla lisää sukulaisia -kiitokset kyydeistä ja kestityksistä:-)

Klamilan sataman opasteet

9.9 Majasaareen Haminan edustalla.
Klamilasta lähtiessä pohjat purjeilla 6,8 solmua.
Seiwan plotteri alkoi jumittaa. Lähempi tarkastelu osoitti, että karttakortin kannen tiivistekumi oli neopreeniä, joka päästi kosteuden läpi. SD-kortti oli aivan märkä ja talouspaperin kulma kastui kunnolla, kun sen työnsi kortin reikään. Aikamme kuivailemalla paperilla ja puhaltelemalla alkoi plotteri toimia. Varmistuksena kotelon kannen päälle vielä Gorilla-teippi, ettei vesi enää valu sisään. Laite lähtee huoltoon kauden päätteeksi.
Näin jälleen huomattiin elektroniikan haavoittuvuus ja perinteisen navigoinnin tärkeys koko ajan, vaikka elektroniikka onkin käytössä apuna.


Majasaaren laiturissa

10.9 Pyhtään Kaunissaareen.
Satama osoittautui paljon ahtaammaksi kuin osasimme odottaa kuvien perusteella. 12 metrisellä purjeveneellä sesonkiaikaan ei hirveemmin ole asiaa, nyt oli tilaa ja päästiin kylkikiinnityksellä laituriin. Poijut olisivat olleet liian lähellä ja laiturien välit todella ahtaat. Nyt päästiin saunaan ja kyläläisten lohisopalle, satamaisännälle kiitos vinkeistä.
11.9 Jälleen Orrengrundin aallonmurtajalle, kun muutakaan sopivaa paikkaa ei tuntunut löytyvän, jossa olisi syväys riittänyt ja oltiin edelleenkin ilman ankkuria.
12.9 Aamulla klo 7:30 lähtö Vuosaareen ensimmäistä myrskyä karkuun. Tuulta etelä-kaakosta noin 11m/s ja aallokkoa parhaillaan parimetriä.
Merellä ei näkynyt muita kuin me ja yksi venäläinen katamaraani, joka ohitti meidät kahdesti.
Loki 298,8 mailia

ti 30.8 2011

Annan ensipurjehdus -ja hyvinhän tuo tuuli löytyi ja pysyi purjeissa.
Lokissa tasan 100 mailia
ke 24 -pe 26.8.2011
Ensimmäinen yöreissu, ensin Sipoon Kaunissaareen ja sen jälkeen Pirtrtisaaren lahoon laituriin. Taylorin valopetroolihella toimii hyvin, kunhan sytytysniksit opitaan....yhdellä polttimolla kuumenee koko valurautakansi niin, että toinen kattila kiehuu sivulämmöllä -eikä ole räjähdysvaaraa kuten kaasun kanssa. Laattapintaiset pöydät ovat juuri niin hyvät kuin ajateltiinkin, kuumat astiat voi laskea suoraan pöydälle ilman pannunalustoja.ti 16.8.2011

Muutama kerta aiemmin vajaalla genualla kokeilemassa.
Tänään viimeinkin  täysin purjein Kaunissaaren edustalla, korjattu genua sekä isopurje paikoillaan.


Täysin purjein...


ti 9.8.2011
Reilu viikko rakenneltu laiturissa.
Alavanttien vetotangot kannen alle, vinssit paikoilleen, septitankki, köysilukot ja nostinköydet. Ja kun lauantai-iltana 7.8 saatiin genua vedettyä ylös, niin eikös se osoittautunut liian pitkäksi... irti ja maanantaina purjeneulomoon korjattavaksi.
Purjehtimaan kuitenkin päästiin kolme metriä liian lyhyellä varagenualla ja Pantherahan kulkee, parhaimmillaan 6,2 solmua  (isopurjettahan ei vielä saa paikoilleen). Lisäksi nousee tuuleen yllättävän hyvin pelkällä pienellä genuan tyngällä.


1.8.2011
Pari päivää rakentelua laiturissa, mm. ohjauksen vaijerit ja moottorin kaukohallinta, joka parsittiin kasaan nippusiteillä, kun kaasuvaijeri ei sopinut.
Viimein illansuussa köydet irti ja veneen siirto moottorilla omalle paikalleen Vuosaarenlahdelle.
Vene tuntui käyttäytyvän hienosti , reagoi ohjaukseen todella kevyesti ja tarkasti. Kääntyy paljon pienemmässä tilassa kuin olisi uskonut, taaksepäin tosin vasta, kun ottaa vaihteen vapaalle.
Koko kahdeksan mailin matka meni hienosti ja kone toimi moitteetta, vaikka koko matkan jännittikin juuri tuon koneen toimintaa, kun purjeet ei olleet vaihtoehtona alavanttien puuttuessa.29.7.2011
Panthera pääsi viimeinkin vesille ja sai maston kannelleen.

Saattojoukot...


Laivakoira vahdissa...


Masto nousee...

Vene kelluu todella nätisti Puotilan nostolaiturissa.


Pari pulloa kuohuvaa meni vesillelaskun yhteydessä, ensimmäinen rikki keularautaan veneen saadessa nimensä -uskomattoman lujaa pulloa sai lyödä ennen kuin suostui  hajoamaan.
Toinen pullo jaettiin läsnäolijoiden janoisiin suihin.
Helpottunut tunne...